Anouk de Vos, verzekeringsarts

‘Zelfstandigheid en autonomie belangrijke waarden’

'Tijdens mijn opleiding had ik mijn zinnen gezet op Psychiatrie. Het menselijk brein fascineerde me: wat gebeurt daarbinnen? Waar gaat het fout en hoe krijg je iemand weer op het juiste spoor? Aan de slag dus in de psychiatrie! Na verloop van tijd bleek het toch niet helemaal wat ik me ervan had voorgesteld.'

'Via een studiegenoot had ik toen de mogelijkheid als bedrijfsarts mee te lopen bij de Arbo Unie. Mensen helpen weer terug aan het werk te gaan, dat leek me óók interessant. Ik zette de stap. Waar ik me eerst richtte op uitsluitend psychische aandoeningen, kreeg ik nu te maken met het hele medische spectrum. Heel uitdagend. Mooi vond ik dat!

Als bedrijfsarts heb je te maken met een spanningsveld tussen werkgever en werknemer. De werkgever wil de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk hebben, terwijl de werknemer ruimte en tijd nodig heeft voor zijn herstel. Sommige werkgevers hebben de neiging op jouw stoel te gaan zitten... Terwijl ik juíst grote waarde hecht aan mijn onafhankelijkheid als arts. Onafhankelijkheid in analyse, beoordeling en advies.

Om die autonomie en zelfstandigheid te kunnen waarborgen, oriënteerde ik me op het specialisme van Verzekeringsgeneeskunde. Dat sloot immers perfect aan op mijn opleiding en ervaring. En wat bleek? Met mijn basis als bedrijfsarts hoefde ik nog maar 1 jaar extra opleiding te volgen en... ik kon meteen aan de slag bij UWV. Naast mijn werk volgde ik de opleiding. Pittig, maar te doen.

Inmiddels ben ik alweer 3 jaar aan de slag bij UWV en het bevalt me erg goed. De diversiteit aan klachten én mensen die ik op mijn spreekuur ontvang en de tijd en ruimte die je hebt voor een klant bijvoorbeeld, dat maakt het werk mooi. Soms komen partners mee op gesprek; dan hoor je hoe sommige mensen door hun aandoening hun weg moeten vinden in het leven, hoe zoiets het dagelijks leven van een gezin beïnvloedt. Om dan een goede beoordeling te maken, voor die mensen die de steun van UWV écht nodig hebben, dat is fijn en nuttig.'