Ammar Abo Hamida,
AIOS arbeid & gezondheid

‘Ik ben blij dat ik deze kans heb gegrepen' 

In 2015 verliet Ammar Syrië. In Nederland zocht en vond hij met zijn vrouw en twee kinderen een veilige plek. Ook hier wilde hij als internist iets voor anderen kunnen betekenen. Ondanks al zijn inspanningen lukte dit niet. Zijn opleiding werd niet erkend. UWV Sociaal Medische Zaken gaf Ammar een tweede kans. Inmiddels is hij al 2,5 jaar bezig met zijn opleiding tot specialist arbeid & gezondheid / verzekeringsgeneeskunde.

“In Nederland wilde ik zo snel mogelijk weer aan de slag. Ik had goede hoop, want ik had me in Syrië gespecialiseerd tot endocrinoloog. Al snel kwam ik erachter dat mijn Syrische diploma’s hier geen waarde hadden. Om aan mijn toekomst te werken deed ik een Nederlandse master in Healthcare Policy, Innovation and Management. Ik solliciteerde meer dan 100 keer. Steeds weer kreeg ik hetzelfde te horen: mijn Syrische diploma’s werden niet erkend, ik moest eerst BIG-geregistreerd worden, ik had geen Nederlandse werkervaring. Uiteindelijk kon ik tijdelijk aan de slag als international medical manager bij een farmaceutisch bedrijf. Toch gaf ik mijn droom om ook in Nederland als arts te werken niet op. Ik begon gewoon opnieuw. Zelfs alle basisvakken moest ik overdoen. In 2019 was ik basisarts. Ik oriënteerde me op een specialisatie en keek waar er kansen lagen. Daarom liep ik ook een paar dagen bij UWV Sociaal Medische Zaken mee. Misschien was verzekeringsgeneeskunde iets voor mij?”

Initiatief nemen betekent ontwikkeling

“Als ik eerlijk ben, volgde ik mijn hart niet, toen ik voor verzekeringsgeneeskunde koos. Ik wilde de kans die ik bij UWV Sociaal Medische Zaken kreeg, grijpen. En daarvan heb ik geen moment spijt gehad. Integendeel! Ik voel me hier ontzettend thuis. Vanuit UWV word ik erg goed begeleid (door mijn mentor en praktijkopleider), ook bij het leren van de Nederlandse taal. Ik werk in een team dat de ziektewet. Een sociaal medisch verpleegkundige, een teamondersteuner, een medisch secretaresse, re-integratiebegeleider en een arbeidsdeskundige maken ook deel uit van het team. Als arts ben ik de eindverantwoordelijke, maar iedereen mag initiatief nemen in de begeleiding van de cliënt. Initiatief nemen betekent ontwikkeling. Je inspireert en motiveert elkaar.”

Duurzaam herstel

Het grootste verschil met een curatieve arts is, dat je hier bijdraagt aan het in stand houden van het sociaal systeem. Het geeft mij veel voldoening als ik cliënten weer in beweging kan krijgen. Als ik hen kan helpen aan hun toekomst te bouwen. Thuis zitten en niets doen, is slecht voor een mens. Wij geven mensen de kans om opnieuw te ontdekken welk werk bij hen past. Daarbij kijken we ook naar de langere termijn. Zo werken we aan een duurzaam herstel. We willen mensen helpen om op een gezonde manier aan de slag te gaan, zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is. Ik wilde een goed voorbeeld voor mijn kinderen zijn en ik ben er trots op wat ik – ook dankzij de steun van mijn vrouw – heb bereikt.”