Arthur Bloemen, AIOS arbeid & gezondheid

‘Deze keuze voelt heel logisch' 

Elke keer opnieuw zijn gezin ontwortelen óf een LAT-relatie, dat was het perspectief dat Arthur als chirurg had. Want een vaste aanstelling in een ziekenhuis zat er de komende jaren niet in. Daarom besloot hij het roer om te gooien en voor een nieuwe toekomst als specialist arbeid & gezondheid / verzekeringsgeneeskunde  te kiezen.

“Chirurgie is een prachtig vak. Het is spannend. Je moet zaken snel door-gronden, soms moet je met de halve info het hele besluit nemen. Omdat je samen lange dagen maakt, ontstaat er een hecht groepsgevoel. Daar kon ik echt van genieten. Ik ben gespecialiseerd als maag-darm chirurg en heb een promotie binnen dit veld afgerond. Ik deed mijn opleiding in Maastricht en Venlo en een fellowship in Antwerpen, in het UZA. Ondanks deze ervaring was er binnen afzienbare termijn geen uitzicht op een vaste baan. Voor een jonge specialist zoals ik zijn er alleen tijdelijke banen. En dat begon te knellen.
De balans tussen mijn werk en mijn privéleven was zoek. Ik zag mijn kinderen alleen in het weekend. Steeds vaker vroeg ik me af of het dat allemaal waard was. Het gebrek aan perspectief brak me op. Moest ik mijn gezin voor elke tijdelijke aanstelling ontwortelen, voor een LAT-relatie kiezen, óf moest ik over een alternatief gaan denken?”

Dit is géén stap terug

‘Ik koos voor dat laatste. Ging voor mezelf na waar ik mezelf als arts nuttig kon maken. Waar was vraag naar? Bij toeval stuitte ik op UWV Sociaal Medische Zaken. Ik vulde het info-formulier in en had in no time een recruiter aan de lijn. Na een meeloopdag had ik mijn besluit genomen. En nee, dat voelde niet moedig. Het was geen stapje terug. Deze keuze voelt heel logisch.”

Je kijkt naar de hele mens

“Als chirurg werk je met je handen. Als specialist arbeid & gezondheid is vooral het gesprek je instrument. Omdat je een vol uur de tijd hebt voor je cliënt, leer je hem goed kennen. Je kijkt verder dan alleen de medische anamnese. Je betrekt de hele mens én zijn omgeving in je oordeel. Zo maak je mensen op een andere manier beter. Je kijkt welke mogelijkheden iemand heeft en hoe iemand nog wél mee kan doen in de maatschappij. Dat is heel interessant.”

Binnen het SMC hebben de automomie om maatwerk te leveren

“Wat heel leuk is, is dat we in Heerlen in sociaal medische centra (SMC) werken. In een SMC werk je als één team rond de cliënt. Dat team bestaat in mijn geval uit een arts, een sociaal medisch verpleegkundige, een medisch secretaresse, een arbeidsdeskundige en op afroep een psycholoog. We kijken vanuit de inhoud naar een cliënt. Waarmee is hij het best geholpen? Als arts blijf ik de eindverantwoordelijke, maar binnen het SMC hebben we de autonomie om het zo aan te pakken dat we maatwerk voor de cliënt kunnen leveren. Dat zorgt voor tevreden cliënten én het maakt ons werk dynamisch. We kunnen bovendien efficiënter werken omdat de expertise van elk teamlid optimaal benut wordt.”

Verschillende dingen doen, geeft me energie

“Het SMC maakt je ondernemend. Je runt als het ware je eigen winkeltje. Dat ik naast specialist arbeid & gezondheid ook regievoerder i.o. van ons SMC ben, maakt mijn werk dus extra uitdagend. Wat ik niet had verwacht, is dat je bij UWV veel ruimte krijgt om eigen initiatief te nemen. In de twee jaar dat ik hier nu werk, heb ik al veel mogen ontwikkelen. Ik heb een webinar georganiseerd, verzorg regionaal onderwijs voor de aiossen en aniossen  en houd me bezig met wetenschappelijk onderzoek. Al die verschillende projecten geven me veel energie. En het mooie is dat dat niet ten koste van de werk-privé-balans gaat!”