Raoul Hermanns,AIOS arbeid & gezondheid

‘Bij UWV heb je zelf de regie over je werk’

UWV, dat klonk bekend. Maar wat er nou precies gebeurt, dat wist Raoul eigenlijk niet. Voor zijn laatste coschap sociale geneeskunde kwam hij in Heerlen terecht. Bij UWV Sociaal Medische Zaken. Er ging een wereld voor hem open. En die beviel zo goed dat hij besloot zijn plannen te wijzigen. In 2019 startte hij zijn specialisatie tot specialist arbeid & gezondheid / verzekeringsgeneeskunde.

“Ik wilde plastisch chirurg worden. Dat was van jongs af aan mijn droombaan. Ik had dan ook nooit gedacht dat ik voor een heel andere specialisatie zou kiezen. Maar toen ik eenmaal met verzekeringsgeneeskunde had kennisgemaakt, was ik vastbesloten. Dit vak past veel beter bij mij!

Bij UWV kwam ik in een jong team terecht. De sfeer voelde meteen goed.
De cultuur is hier heel anders dan in een ziekenhuis. Veel minder hiërarchisch. Bij UWV mag je al vroeg in je carrière veel doen. Je hebt hier meer de regie over je werk. Je beheert zelf je agenda. Dat geeft vrijheid én rust.
De werkdruk is totaal anders.”

Hier krijg je de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap

“Sinds dit jaar werken we in Sociaal Medische Centra (SMC). Dat zijn kleinschalige teams die uit verschillende disciplines bestaan. Samen ben je verantwoordelijk voor alle inkomende beoordelingen. Ik ben in ons SMC regievoerder in opleiding. Die kans zou ik in een kliniek niet krijgen. Dat zou daar door een specialist gedaan worden. Hier krijg je de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap. Als er in ons SMC een nieuwe cliënt binnenkomt, kijken we samen hoe we het hele proces willen aanpakken. Wie doet wat? De sociaal medisch verpleegkundige brengt de situatie vaak in beeld. Veel cliënten vinden dat prettig. Het verlaagt de drempel om met de arts in gesprek te gaan. Die multidisciplinaire aandacht voor de cliënt zorgt voor kortere wachttijden en een hogere klanttevredenheid. De onderlinge samenwerking maakt de lijntjes heel kort, dat maakt mijn werk ook leuker.”

Goed luisteren is zó belangrijk

“Voor een cliënt is een gesprek met jou als arts een moment met een hoge impact. Er hangt veel vanaf. Daarom is het fijn dat je bij UWV Sociaal Medische Zaken de tijd voor de cliënt hebt. Als arts - ik werk in de Claim en de Ziektewet - stel je de belastbaarheid van iemand vast. Je maakt een prognose en geeft uitleg over het pad dat volgt. Voor de cliënt heeft zijn ziekte gevolgen voor zijn sociaal maatschappelijke functioneren én voor zijn inkomen. Daar ben ik me bij elke cliënt van bewust. Ik wil dat een cliënt merkt dat hij ertoe doet. Goed luisteren is zó belangrijk. Soms vertellen mensen bij ons voor het eerst het hele verhaal. Door de vertrouwensband die je met hen opbouwt, komt dan het onderliggend probleem op tafel. Dan kun je passende begeleiding bieden die mensen echt verder helpt. Het geeft mij heel veel voldoening om samen met de cliënt te kijken wat er wél kan. Of om toch een oplossing te vinden voor iemand die qua regelgeving tussen de wal en het schip dreigt te vallen. Met mijn werk geef ik mensen weer perspectief en inkomenszekerheid.
Dat is het begin van herstel.”