Jort Merken

AIOS arbeid & gezondheid en regievoerder SMC

Jort Merken 02

‘In een SMC is veel meer verbinding; tussen collega’s onderling én met de cliënt’

Steeds vaker vroeg Jort zich af of een leven als cardioloog hem wel zou passen. Zijn opleiding had veel impact op z’n privéleven. Op zoek naar een specialisatie met een goede werk-privé-balans koos hij voor de specialisatie arbeid & gezondheid - verzekeringsgeneeskunde. Hij werkt nu alweer vier jaar bij UWV Sociaal Medische Zaken als arts en regievoerder bij een SMC en zit in het laatste jaar van zijn opleiding.

“Een SMC is een Sociaal Medisch Centrum dat alle mensen in een postcodegebied helpt als zij gebruik maken van een bepaalde sociale verzekeringswet. In het geval van mijn SMC is dat de Ziektewet en de WIA. In een SMC werk je met een multidisciplinair team samen rond de cliënt. Ik vind dat geweldig. Ik houd van het groepsgevoel. Er is veel meer verbinding; tussen collega’s onderling én met de cliënt. De cliënt is gedurende zijn hele traject bij ons. Daardoor kun je hem beter begeleiden. We kunnen hem nu nog meer geven waar hij recht op heeft. Ik werk onder andere nauw samen met sociaal-medisch verpleegkundige Elke. Cliënten kunnen ook tussentijds altijd bij Elke terecht. Zo ontstaat er een vertrouwensband en voelen cliënten zich gehoord. In de curatieve sector zijn mensen vaak een streepjescode. Wij zijn door het werken in een SMC nog socialer en persoonlijker geworden.”

Door ’n stapje extra te zetten, kun je maatwerk leveren
“Binnen de kaders van de wet hebben we als SMC veel autonomie. Dat maakt ons werk leuker. Je kunt ondernemender zijn. Als regievoerder kijk ik steeds hoe we ons vak beter kunnen uitvoeren. Ik werk nauw samen met de bedrijfskundig manager met wie ik het duaal leiderschap deel. Ik moedig mijn team aan om zelf initiatief nemen. Als iemand een goed idee heeft, proberen we het gewoon en later evalueren we of iets geslaagd is. Zo ontstaan er mooie dingen. Ons SMC heeft bijvoorbeeld goede lijntjes met de mensen van de gemeente. Dat was een initiatief van onze re-integratiebegeleider. Laatst liep een re-integratietraject spaak omdat iemand geen vervoer had.

De gemeente kon toen vanuit een klusjesproject een fiets regelen en de cliënt pakte zijn re-integratie weer op. Zo simpel kan het soms zijn. Hoe fijn is het, dat je dat door goed samen te werken zaken geregeld krijgt. Juist door zo’n stapje extra te zetten, kun je maatwerk leveren. Dat geeft ontzettend veel voldoening. We hebben ook korte lijnen met UWV Werkbedrijf. Om dezelfde reden.”

Werkplezier is aanstekelijk
“Omdat we dicht op de cliënt zitten, merken we eerder wanneer het mis dreigt te gaan. Als het binnen ons bereik valt, helpen wij, anders verwijzen we door. Bijvoorbeeld naar de gemeente. We kunnen vanuit het SMC beter inspelen op wat een cliënt nodig heeft. Iemand met een sociale fobie laten we niet meteen naar kantoor komen. De sociaal-medisch verpleegkundige belt dan eerst en als het vertrouwen gewonnen is, zetten we de volgende stap. We zijn binnen het team complementair aan elkaar, er is geen sterke hiërarchie en rollen zijn niet in beton gegoten. Of je nu medisch secretaresse, arbeidsdeskundige, psycholoog, sociaal-medisch verpleegkundige of arts bent, elk teamlid doet waar hij of zij goed in is en heeft daarin zijn eigen verantwoordelijkheid. Zo voelt iedereen zich serieus genomen en zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor eigen initiatief. Ons werk wordt daardoor breder en integraler. Dat trekt nieuwe collega’s aan die dat leuk vinden. Onze cliënten merken meteen dat hier een fijne werksfeer heerst. Werkplezier is aanstekelijk. Het maakt je werk beter. Het helpt je om écht van betekenis te zijn.”