Raoul Hermanns

AIOS arbeid & gezondheid en regievoerder

Raoul Hermanns 02

‘Je staat er nooit alleen voor in een SMC’

Zijn laatste coschap zorgde ervoor dat Raoul het roer omgooide. Al van jongs af aan was plastisch chirurg worden zijn grote droom. Toen hij echter bijUWVSociaal Medische Zaken kennis maakte met de verzekeringsgeneeskunde, ontdekte hij dat deze specialisatie veel beter bij hem past. Inmiddels is hij AIOS arbeid & gezondheid én regievoerder.

“Wij werken in Sociaal Medische Centra (SMC). Dat zijn kleinschalige teams die uit verschillende disciplines bestaan. Samen ben je verantwoordelijk voor alle inkomende beoordelingen. In ons SMC houden we ons bezig met de Ziektewet en de WIA. Als regievoerder ben ik een soort meewerkend voorman. Ik sta met mijn voeten in de klei, werk mee en houd me tegelijkertijd bezig met het ontwikkelen van de inhoudelijke visie van waaruit wij werken. Ik draag die visie ook over op het team, zorg er samen met het team voor dat we de juiste dingen op het juiste moment doen. Samen met de bedrijfskundig manager ben ik verantwoordelijk voor ons SMC, duaal leiderschap noemen we dat.”

Iedereen pakt vanuit zijn eigen professionaliteit zijn rol
“In een kliniek zou ik geen kans gekregen hebben om als AIOS regievoerder te worden. Bij UWV krijg je juist de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap. Of je nu medisch secretaresse of arts bent, sociaal-medisch verpleegkundige of arbeidsdeskundige, binnen het SMC pakt iedereen vanuit zijn eigen professionaliteit zijn rol. Je mag hier proactief handelen, mag eigenaarschap tonen. Dat is goed voor je eigen werkplezier én het is goed voor de cliënt. Omdat we met meer teamleden om de cliënt staan, krijgt die meer aandacht en wordt het oordeel beter. Bovendien draagt deze manier van werken bij aan het wegwerken van achterstanden. Ook dat is fijn voor de cliënt; hoe eerder die aan zijn herstel kan gaan werken, hoe beter het is. De sociaal medische beoordeling is immers niet ons enige doel, we willen mensen hoger op de participatieladder krijgen. Voor de gezondheid en het welzijn van de cliënt wil je zo snel mogelijk met zijn re-integratie beginnen.”

AI zou ons werk nog leuker kunnen maken
“Wie denkt dat UWV een stoffige dinosaurus van een organisatie is, heeft het mis. Het is een dynamische organisatie met een goede mix aan jonge en wat oudere medewerkers. Ik merk dat het beeld over UWV snel verandert. We zijn steeds minder tweede keus voor sollicitanten. Mensen kiezen er bewust voor om hier te komen werken. Terecht vind ik. Je mag hier kastelen bouwen. Dat ik nu managementtaken doe, past bij mijn ambitie. Ik heb kansen gekregen én gepakt. En dat blijf ik doen. Nu ben ik me bijvoorbeeld aan het verdiepen in kunstmatige intelligentie, in AI. Ik denk dat AI het mogelijk kan maken dat wij onze kerntaken beter kunnen doen en dat we meer tijd overhouden voor het contact met de cliënt. AI zou een rol kunnen spelen bij het maken van medische rapportages, zodat artsen meer tijd overhouden voor hun cliënten en hun kerntaken. Het zou ons werk nog leuker maken. Ik vind het interessant om dat te onderzoeken. Wat kan er? Wat is veilig én ethisch verantwoord?”

Je hebt hier meer regie over je werk
“De werkdruk bij UWV is totaal anders. Je hebt hier meer regie over je werk, plant bijvoorbeeld je eigen afspraken. Er is ook meer gelijkwaardigheid. In ons SMC volgen we in de Ziektewet de cliënt vanaf de ziekmelding tot de herstelmelding en zien we hem tijdens iedere tussentijdse beoordeling. Je leert de cliënt dus goed kennen en ook de cliënt raakt vertrouwd met het team. Dat werkt aan beide kanten prettig. Ik vind het werken in het SMC heel laagdrempelig. Je leert veel van elkaar. En ieder teamlid ervaart dat zijn functioneren bijdraagt aan het hele proces. Dat geeft veel voldoening en een fijn gevoel. Je staat er nooit alleen voor.”