Sveta van Groenendael

AIOS arbeid & gezondheid

UWV Venlo 120522 005 2

'Bij het UWV mag je er
echt voor de cliënt zijn'

In haar geboorteland Wit-Rusland slaagde Sveta cum laude voor haar artsenexamen. Toen ze met haar Nederlandse echtgenoot  naar ons land verhuisde, bleken haar diploma en al haar ervaring niets meer waard. Een grote teleurstelling. Toch liet Sveta zich niet ontmoedigen. Ze begon opnieuw met een studie medicijnen. Dit keer in Leuven. En ook al moest ze haar studie dit keer in een voor haar vreemde taal volgen, ze slaagde wéér cum laude. Inmiddels werkt ze alweer twee jaar bij UWV Sociaal Medische Zaken aan haar specialisatie arbeid & gezondheid / verzekeringsgeneeskunde.

“Ik ben een perfectionist, wil alles weten. In Wit-Rusland laat je niet merken als je als arts ergens over twijfelt. Voor mij was het dan ook een echte eye opener dat je in Nederland vragen mag stellen. Dat je uitgenodigd wordt om op verschillende manieren naar een probleem te kijken. Ik kom uit een land waar je geen vrijheid hebt. Je mág er geen mening hebben. Hier word ik door mijn opleider, door mijn collega’s én door de cliënten juist steeds om mijn mening gevraagd. Vanaf de eerste dag dat ik bij UWV binnenstapte, word ik serieus genomen. Ik word aan alle kanten geholpen. Ik heb hulp van een taalcoach die me ook uitleg geeft over cultuurverschillen en de medisch secretaresse kijkt mijn rapportages na. Want die moeten natuurlijk foutloos zijn, ik blijf immers die perfectionist:)”

Mijn opleider is de beste die ik ooit gehad heb
“Toen ik met mijn studie klaar was, wist ik niet dat arbeid & gezondheid / verzekeringsgeneeskunde een specialisatie is. Dat is zo jammer! Ik ben er per ongeluk achter gekomen. Gelukkig maar! Na mijn Master in Leuven liep ik stage in Maastricht. Daar leerde ik een ANIOS kennen die me uitnodigde om eens bij UWV in Heerlen mee te lopen. De fijne sfeer was het eerste wat me opviel. In de ziekenhuizen hier proefde ik toch wel wat concurrentie onderling, dan miste ik mijn oude team in Wit-Rusland waar we altijd heel collegiaal met elkaar omgingen. Mijn eerste indruk bleek te kloppen. Ik voel me hier welkom. Ik krijg heel veel ruimte, heb leuke, behulpzame collega’s en mijn opleider hier is de beste die ik ooit gehad heb.”

De rol van specialist arbeid & gezondheid past me goed
“Als arts ga je vaak over leven en dood. Dat vind ik zwaar. Als specialist arbeid & gezondheid heb je een heel andere rol en die past me heel goed. Ik beoordeel cliënten voor de WIA. Dan zie je veel verschillende ziektebeelden. Soms vind ik het jammer dat ik zelf geen behandelaar ben. Toch is het heel interessant om in het contact met de cliënt te ontdekken welke factoren er allemaal een rol spelen bij zijn ziekte. Ik vind elke keer weer bijzonder hoe open mensen tegen mij zijn. Dat mensen mij bijvoorbeeld durven te vertellen dat ze mishandeld worden. In mijn moederland zou dat niet zo snel gebeuren. Dat wij bij UWV de tijd hebben voor cliënten, draagt daar zeker aan bij. Zo krijg je de ruimte om het vertrouwen van iemand te winnen en kun je voor de juiste begeleiding zorgen. Heel belangrijk, want ziek zijn en niet kunnen werken heeft immers veel impact op je leven. Ik vind het heel fijn dat je er bij UWV echt voor de cliënt mag zijn. Daarom zou ik andere artsen aanraden om arbeid & gezondheid/ verzekeringsgeneeskunde te overwegen als ze willen specialiseren. Voor mij ging er hier een hele nieuwe wereld open. Dat gun ik anderen ook.”