Kelly Bemelmans, coassistent

‘Ik dacht: verzekeringsartsen zetten stempels. Integendeel!’

'Mijn coschappen en m’n studie zitten er bijna op; alleen mijn coschap sociale geneeskunde stond nog open. UWV. Dat werd mijn plek. Vooraf had ik een beeld in m’n hoofd: een kantoorbaan, misschien beetje stoffig zelfs, en stempels zetten.'

'Hoe anders blijkt de werkelijkheid! Allereerst: de collega’s. Wat een enthousiaste ontvangst, overal word ik bij betrokken, ik krijg duidelijke uitleg en ze staan open, ze zijn heel erg onderwijs-minded. Ook de onderlinge samenwerking is bijzonder; arts, sociaal-medisch verpleegkundige, arbeidsdeskundige, iedereen is gelijk. Wanneer een arts een cliënt met een bijzonder of zeldzaam ziektebeeld op zijn spreekuur krijgt, kloppen ze bij elkaar aan om te sparren of advies te vragen. Men helpt elkaar. Een fijne ervaring.

Kijk ik naar het vakinhoudelijke aspect, dan krijg je te maken met het hele palet: van psychische klacht tot bewegingsapparaat. Maar bovenal telt hier de mens, de cliënt.

De klacht of beperking staat niet centraal, nee, de mens in z’n geheel heeft de aandacht. Welke impact heeft de klacht op het dagelijks leven? Hoe gaat het thuis? In het sociale leven? Alle tijd wordt ervoor genomen.Je bent dus niet alleen medisch bezig, het is veel breder. Het sociale aspect telt zwaar. En dat is nou precies waar mijn hart ligt: bij de sociale kant van de geneeskunde. In de psychiatrie rond ik mijn opleiding af en wie weet wat de toekomst brengt!

Wat ik overigens ook interessant en relevant vond, is de wet- en regelgeving. Wetten en regels, ze vormen een wezenlijk onderdeel. Tijdens de opleiding wordt daar nauwelijks aandacht aan besteed. Die ervaring heb ik mooi meegepikt.'

En daar ging ze weer, samen met haar zusje, naar het ziekenhuis. Voor het zoveelste onderzoek. Als kind moest Kelly met grote regelmaat naar het ziekenhuis. Daar werd het zaadje geplant voor haar toekomst; er ontstond een bijzondere fascinatie voor geneeskunde. Hard werken, doorzetten en volharden… Het recept om uiteindelijk ingeloot te worden voor geneeskunde. Maar... alle inzet wordt beloond, want komende zomer behaalt ze haar master.